recherche
Vendredi
22°
Samedi
28°
Dimanche
29°
Webcam
>

Histori, Gjeografi dhe Sistemi politik

Histori

Zvicerra apo konfederata Helvetike (CH) është lindur met 1 gusht 1291 për mes një nënshkrimi të një (bashkim) të 3 kantonave : Uri, schwitz dhe Unterwald në një prairi të Grütli; ky nenshkrim ëshët për më mujt me u nda prej Habsbourg.

Heroji national, Guillaume Tell, e ka simbas legjendës, e ka refuzuar që ta pranojë autoritetin e Habsbourg në regjion. Për ketë u dënua, që te gjuan nje shigjet për mes nje molle qe u kan e vendosur në mes të kokës të djalit të tij. Me plotë precizion dhe kënaqësi e kaloj këtë sprovë me sukses.

Mandej tjerat regjione, qytete u bashkuan me keta 3 kantonat e parë për ta bërë nje shtet të kompozuar tash me 26 kantone, e Berni (Berne) kryeqyteti.

Gjeografi

Në mes të Evropes, Zvicerra është në kufi me Gjermanin, Francen, Italin, Austrin dhe Liechtenstein. Siperfaqja e këtij shteti është afersisht 41'300 Km2.

Valais është në mes të «Alpes» me një lartësi gjeografike 4'000 m, dhe ghithashtu ë lidhë zvicërrën me Italin dhe Francën. Kështu që ëshët një kanton kodrinor dhe një regjion i komercit, dhe i turismit. 

Sistemi politik

Zvicërra ëshët nje konfederatë, do me thanë bashkim i shumë kantoneve që i kanë kompetencat dhe organet e ngjajshme (konfederat). Çdo  kanton e ka te drejtat, ligjet dhe gjygjet e veta.

En savoir plus
Administration municipale de Martigny Secrétariat Général Hôtel de Ville 1 Case postale 176 CH-1920 Martigny Tél. : 027 721 21 11 Fax : 027 721 22 12 Contacter la ville de Martigny
Horaires d'ouverture du Greffe municipal
du lundi au vendredi
07h30 - 12h00
13h30 - 17h30
Merci de respecter les précautions sanitaires
Horaires d'ouverture de l'Accueil Citoyen
du lundi au vendredi
09h00 - 12h00
15h00 - 18h30
Merci de respecter les précautions sanitaires
By continuing to browse this site, you agree to the use of cookies to improve your user experience and to provide website statistics.
Read the legal notice ok